Friday, January 23, 2009

Open Source Imee...

Vähän duunistakin vois ihmetellä. Valtion virastossa pyörät pyörivät hitaasti, mutta aina silloin tällöin saa jotain pikapikajuttuja eteen. Lately I have been eating... (The Fast Show, you know).

Hienosti oon päässy puuhaamaan samojen hommien kanssa mitä Ubisecuressakin tuli tehtyä. Mutta hienous loppuukin sitten siihen... Jossain määrin on tullut kyllä selväksi millainen ero kaupallisella ja Open Source softalla on. Viime viikot oon tapellu useamman eri OS palikan yhteensovittamisessa. On Wikiä, Apache HTTPDtä, Tomcatiä, OpenSSOta, OpenDS:ää, SimpleSAMLia jne. Siis voi kiesus... Pahinta noiden tuunaamisessa on ollut tiedon kaivaminen. Jos kohtaan ongelman, yritän googlettaa siihen vastausta. Tulokseksi tuleekin sitten noin 10 täysin erilaista tapaa yrittää ratkaista ongelma, joista 99% varmuudella 9 ei toimi. Ja kun käyttää aivan tuoreimpia versioita, ei vastauksiakaan välttämättä löydy. Sen sijaan kaupallisella softalla tollasen kokonaisuuden duunaaminen olis kestäny huomattavasti pal vähemmän aikaa. Tietysti jos tietää, mitä tekee ja tuntee noi palikat niin eihän siinä sitten mitään... Mutku mä en vaan osaa.

Just äsken sain koko ton höskän skulaamaan, ja olo oli... ku ihan aidolla nörtillä :-). Eli poiketen aikaisemmista hommista, missä piti välillä kirjoitella kauniita juttuja markkinointimatskuks ja vähän speksejä väännellä, niin täällä onkin sitten päässy ihan "oikeisiin" töihin. Tosin paremmin mä ton kaunokirjotuksen hanskasin... Vaihtelu virkistää, ja se on saletti että nyt oppii taas jotain uusia juttuja, kuten QKD:ta, eli quantum key distribuutioo:

Viikolla oli meinaan Ranskalaisen Quantum Cryptoa tekevän lafkan seminaari, jossa noita asioita käytiin läpi. Tietysti se oli markkinointipainotteista potaskaa suurin osa, mutta itse QKD on kyllä ihan näppärä juttu. Aiemmin jouduin tekemään ihan jopa tieteellis/teknisen artikkelin, jossa käsittelin myös QKD:ta. Hieman oli kyllä kavereilla markkinointi / myyntitaktiikka hukassa: Alussa jonkun kelmun aikana sanoivat että 10 vuotta sitten kuidun luultiin olevan täysin turvallinen ja murtovarma tapa siirtää tietoa, mutta että jotta nyt saa kaupasta 600 eurolla vempeleitä, joilla kuidussa liikkuvaa liikennettä voi kaapata. Seuraavassa kelmussa sitten totesivat että nyt heillä on tarjota pomminvarma tapa siirtää daattaa kuidussa. Just... Ihan hyvä pohjustus... Entäs 10 vuotta tästä eteenpäin sitten?

Paljoks tollanen ihmeboxi sitten maksaa? Ei pal... 100 000e lähtee 1 kappale.

1 comment:

Unknown said...

höpöhöpö, tiko94 eli jotain 97 vuonna tietoliikennekurssilla maikka vakuutteli, että kuidusta nappaaminen on ihan mahdollista.. se tais olla sit edellä aikaansa...