Thursday, January 22, 2009

Italian pankkijärjestelmä Roks!

Aiemmista posteista varmaan muistatte kuinka helppoo on rahan saaminen täällä. Kunhan tiedät tilinumeron, niin voit nostaa rahhoo. Ei tartte henkkareita eikä muita "turhakkeita". No mitäs jos yrität maksaa laskua?

On-line pankki on mulla käytössä siis. Jep. Hyvä tähän asti. Sisäänkin pääsee loggautumaan ihan turvallisesti kertakäyttösalasanalla. Hienoa. Sitten laskun maksuun tai rahasiirtoon on olemassa noin 10 eri vaihtoehtoa. Tyypillisesti valitaan ns. postimaksu C/C, eli Conti Correnti Postali. Mutta... Sitten näissä laskuissa on oma tyyppinumeronsa. Kolminumeroinen tyyppinumero. Yritin kaasulaskua tuossa maksaa, mutta mun hieno on-line pankki tuntee tasan 2 erityyppistä laskua. Ei - kumpiaan ei ollu kaasutyyppinen. No... Sitten ajattelin, että tänhän voi syöttää ns utenze laskuna. Kaasulaitos löyty sieltä, mutta sitten ei voinukaan enää valita muita tarvittavia tietoja syötettäväksi, kuten viitenumeroa ja sen sellasta. Että silleen.

Toinen lasku, jätehuolto, tuli kunnalta (Comune di Biandronno blaa blaa). Tätä varten on sitten oma valintansa on-line pankissa, vaiks tässäkin laskussa oli tuo tyyppinumero. Siellä on sitten noin tsiljoona eri vaihtoehtoa mille näitä tämmösiä laskuja maksellaan. Ja oliko Biandronnoa listassa - no ei tietenkään. Nuo tsiljoona vaihtoehtoa koostuivat siis kaikennäköisistä kommuuneista ja muista julkisen sektorin palveluntuottajista.

Ainoa tapa millä mä voin maksella mun laskuja on siis se sama tapa mikä Suomessa oli käytössä n. 20 vuotta sitten, tai mitä eläkeläismummot vielä harrastaa. Lasku kourassa talsitaan konttuurille, jonotetaan puoli tuntia ja jutellaan niitä näitä reumasta, altshaimerista, kolottavista kuopista, säästä ja vertaillaan rollaattoreiden fiitsereitä tai vaikka ihan vaan juoruillaan naapureista tai muista puolitutuista. Ja tietty konttuurimaksuista peritään sitten omat palkkionsakin.

Kuulin myös huhun, että ovat päässeet jo niin pitkälle täällä Italiassa että voisin myös jopa tehdä ulkomaanmaksuja on-line. WAU. Mutta siihen tarvitaan kuulemma joku oma softansa, jonka saantipaikkaa kukaan ei tiedä.

Suomen pankkijärjestelmä ja laskutus: Saan lähes kaikki laskut nykyään sähköisinä netposti.fi -palveluun (jopa K-Raudankin) ja tietty voin hoitaa ne Nuurdean Soolossa. Ja onhan tuo netposti hieno palvelu. Tunnistautuminenkin (todennus) sinne hoidetaan niin mallikkaasti että. Siellä taitaa olla joku tosi hieno softa taustalla hoitamassa sen homman... Tais olla joku Ubilogin niminen...

Pankkimaailman aikamatkailu avartaa...

No comments: